Välkommen in för bok- eller restips!



onsdag 27 februari 2013

En hög med boktips!

Bild lånad från: www.tumblr.com

Hej vänner!
Hur har ni det? Hoppas bra!
I södern har våren dykt upp de senaste 2 dagarna. Sköna plusgrader på dagtid och idag sol och en massa fågelkvitter. Härligt!

Jag fortsätter att sluka böcker. Detta är nog det längsta läsflow jag någonsin upplevt. Det avtar liksom inte!! Underbart!

Istället för att skriva långa recensioner blir det här en hög med korta boktips från vad jag läst den senaste tiden. Hoppas någon av dem kan falla er i smaken!

Utan inbördes ordning;
"Bibliotekskatten Dewey- en småstadskatt som älskades av hela världen" av Vicky Myron.
Denna bok utspelar sig på ett bibliotek i en liten småstad vid namn Spencer, belägen mitt bland de ändlösa majsfälten i Iowa, USA.
Chefsbibliotikarien Vicky Myron hittar en kall vintermorgon en liten, illa medfaren kattunge i bibliotekets boklåda. Mot alla odds överlever han och får lov att stanna på biblioteket i Spencer. Han visar sig vara född till uppgiften. Snart har han funnit en plats i nästan alla stadens invånares hjärtan. När Spencer går igenom svåra ekonomiska tider finns den lilla katten där på biblioteket för att trösta och värma brustna eller frusna hjärtan och själar. Han blir känd över hela USA och även utanför dess gränser och sätter staden och dess invånare på kartan.
Vicky Myron skildrar stadens och dess invånares öden, och inte minst sitt egen stundtals tuffa liv sammanvävt med en gemensam tråd-katten Dewey. Stundtals ramlar skildringen iväg men vips, lika snabbt som Dewey hoppar upp för en bokhylla, är hon åter tillbaka i ett starkt berättande.
Detta är en varm skildring om kärlek, stolthet, kämparglöd och framtidstro. Jag ger den 4 teakoppar. 
"Sju jävligt långa dagar" av Jonathan Tropper.
Jag inleder med att säga att detta är en skruvad, humoristisk och fullständigt tokig bok. Den handlar om Judd som på sin födelsedag finner sin fru i säng med hans chef. Katastrofen är en faktum, mitt i det kaos han hamnar i dör hans pappa. Enligt mamman ska pappans sista vilja ha varit att hans familj ska sitta en 7-dagars judisk vaka efter hans död i familjehemmet. Detta är inte vilken familj som helst, den består av en frispråkig psykolog till mamma som är i övre medelåldern men som tror och klär sig som om hon vore 20, en syster med en hög småbarn och en finanssnubbe till man som inte gör annat en snackar "business" på telefonen, en lillebrorsa som är snygg men meriterna slutar där, en storebror som är en misslyckad high school-sportstjärna och dennes fru som inte vill annat än bli gravid, kosta vad det kosta vill. Och så några till...... Denna familj som i stort sett aldrig klarat av att ses under samma tak under en helg ska nu samsas under samma tak i en hel vecka. Säg vad som inte händer under denna vecka?! Att livet inte alltid blir som man tänkt sig är ingen överdrift här. Läs den och förtjusas eller förfasas beroende på smak och dagform. Jag fick mig många goda skratt medan jag tänkte, så här kan det väl bara inte vara i en familj, eller?! Jag är generös och ger även denna 4 teakoppar.

"Innan floden tar oss" av Helena Thorfinn.
En av vinterns starkaste läsupplevelser är denna fint skrivna bok. Handlingen utspelar sig i Dhaka, Bangladesh, ett land jag inte visste mycket om men som starkt påminner mig om Indien när jag läser författarens många välskrivna miljöskildringar. Boken rör sig mellan två parallella handlingar som så småningom vävs samman. I boken får man följa den unga, ambitiösa Johanna som får jobb som biståndschef på svenska ambassaden i Dhaka. Med sig på uppdraget har hon sina två små barn samt make. Samtidigt som hon försöker glömma makens tidigare snedsteg och lappa ihop sitt äktenskap kämpar hon med att finna sin plats på ambassaden. Nytänkande möts av protektionism. Ideal krockar med verklighet. Parallellt, och detta är bokens stora behållning enligt mig, skildrar Thorfinn verklighetsstroget tre unga inhemska systrars öden och levnadsberättelser. Hon gör det så gripande att det stundtals värker i mitt hjärta. Skickligt väver hon in starka ämnen som arrangerade äktenskap, hemgift, fattigdom, storstadsslum, mänskliga rättigheter eller snarare brist på mänskliga rättigheter, utländska företags och regeringars ansvar i jakten på billiga produkter (inte minst klädföretagens fabriksproduktioner i landet) och korruption. Stilfullt målar hon upp portträtt så verkliga att det inte går att blunda. Kvinnorna som jobbar från 6 på morgonen till 21 på kvällarna på fabriksgolven för att producera billiga kläder till H&M och andra kedjor. Arbetsvillkor som inte tillåter dem att gå på toaletten under de maratonlånga passen vilket medför att de inte vågar dricka under arbetspassen i heta arbetssalar av rädsla att bli kissnödiga, löner som de utländska företagen hemma uppger motsvarar lokal minimilön men som vid närmare granskning visar sig är så lågt satta av den korrumperade regeringen för att locka till sig kontrakt att ingen kan leva på lönen. Jag ger boken 5 teakoppar.

Allt för ikväll!
Jag önskar er en fortsatt fin vecka!
Kram Anna

söndag 24 februari 2013

Stämningsfullt utan ström hemma + strandliv att drömma om

Steka köttbullar på stormköket

Tända ljus.....

i hela huset....

...igår kväll när vi var strömlösa
Fotona: Bokcaféet i byn

Öliv att drömma om på Mauritius!
Foto: lånat från http://mauritiusattractions.com

God morgon vänner!
En hälsning från ett blåsigt södern.
Jag och säkert många med mig, längtar otåligt efter vår nu.
Vintergäcken och snödropparna som dök upp för någon vecka sedan väckte vårkänslor och hopp om ljusare och varmare tider.
Tids nog så, det är ju faktiskt "bara" februari ännu!!
 
Igår kväll fick vi ett drygt 4 timmar långt strömavbrott. Det inföll lagom till vi skulle laga middag.
Mannen tog resolut fram stormköket och stekte sonens köttbullar i skenet från kandelabern. Därefter pasta och med en god avacadosallad till så var middagen redo.
I matrummet tände vi en massa levande ljus, utanför låg innergården  och bygatan i heltäckande mörker. I gamla skolan skulle några ha fest och efter ett tag såg vi skenet av levande ljus från den gamla skolsalen.
Mysigt!
Efter maten tände vi en brasa i kaminen och flyttade över till fåtöljerna. Där satt vi länge och njöt av värmen den utstrålade, tystnaden och stillheten medan vinden vinde utanför husdörren.
Ibland är det skönt att stänga världen utanför, lämna datorerna och tevens snabba brus och bara vara. Låta samtal och eftertanke få ta plats.
 
Från en 3-årings perspektiv var det ju dessutom extremt spännande att innan läggdags bygga tält i mörkret på sitt rum och låtsas campa. Att sedan få krypa i säng med strumpor och varm pyjamas på sig med ficklampan i högsta var nog närmast en jackpot.
 
Idag njuter vi dock av varma golv och ström igen!!
 
Igår em kom mina föräldrar hem från den gröna, sköna ön Mauritius.
Vilket vackert ställe det verkar vara! Vi åt fisksoppa och senare semlor tillsammans och fick höra om sköna bad, sköldpaddor, långa frukostar och strandliv. Det värmer en frusen februarisjäl och som i ett trollslag befinner jag mig också någonstans där på den kritvita stranden.......!
 
Önskar er alla en skön söndag!
Kram Anna


onsdag 20 februari 2013

Ekologiskt i Wales- restips!

Övernatta på b & b på Nantgwynfaen Organic Farm B&B


Trädgårdsbilder från 1700-tals gården Llanerchaeron, Wales

Fantastiska murar runt trädgården och odlingarna på Llanerchaeron, ett Natinal Trust ägt gods
(foto 2 & 3 från hemsidan)

Egenuppfödda grisar och kor finns på Llanerchaeron
Foto: från the Daily Mail, Andreas von Einsiedel

Hej vänner!
Hoppas ni har en bra vecka! Här spurtar veckan på. Redan torsdag imorgon.
Häromkvällen såg vi ännu ett härligt avsnitt av brittiska serien
"Escape to the Country" på kanal 8.
I detta avsnitt letade de hus/gård i Wales och i sedvanlig ordning besöktes även några intressanta platser i området.
Denna gång var det den fantastiska gamla gården Llanerchaeron, i National Trust beskydd, belägen i Wales som fick besök.
Vilket spännande ställe!
Inspirerade  av romarna byggde de rör under grönsaksodlingarna i vilka de eldade under kallare perioder för att värma upp jorden och på så sätt skynda på samt förlänga ordlingssäsongen.
Finurligt, inte sant?!
Dessutom var odlingarna på äkta brittiskt manér omgivna av vackra, höga stenmurar.
Blommor blandas med grönsaker i landen.
 
Som pricken över i:et hittade jag ett charmigt boende jag gärna skulle vilja checka in på med familjen för några dagar, endast en halvtimme från Llanerchaeron;
Den ekologiska gården Nantgwynfaen.
Så med det brittiska pundet lägre än på många, många år är det bara boka och ge sig ut på smala country lanes genom ett vilt Wales!
 
Önskar er alla en fin torsdag imorgon!
Kram Anna

lördag 16 februari 2013

Svunna tider på Bokcaféet i byn

Överst, foto av vår trelängade gård taget vid sekelskiftet 1800/1900-tal, utanför huset ser man förutom husets familjemedlemmar också hjul och andra redskap som avlämnats för reparation hos smeden
Nedan tv, vår smedja var länge i bruk och det mesta är intakt ännu idag
Nedan till h, bygatan och ett av grannhusen i tidigare skepnad

Längst till vänster, grannbyggnad som inte länge finns kvar, i mitten vår gamla smedja och längst  bort på bilden, bostadsdelen. Tidigare var det halmtak på hela gården!

Tidigare smedfamilj på innergården, gissningsvis är bilden från 1940-talet
(dörrarna in till vagnslidret i bakgrunden är kvar i orginal än idag)

Skolelever framför byns gamla skola, de sista eleverna gick där 1971, oklart hur tidigt fotot är taget
Samtliga foton tillhör vårt hus och vi har ärvt dem tillsammans med gamla ägarlängder etc

Hej vänner!
Hoppas ni haft en skön lördag!
Sonen hade hög feber igår ikväll vilken mirakulöst tyckts ha dragit vidare idag. Skönt! Men det fick bli en lugn dag för honom idag. Jag och vovven tog en skön promenad längs med havet innan vi for till mataffären. Nu har vi nyss ätit fisksoppa. Gott!

Imorse åt vi lång frukost och kom att prata om vårt hus historia. Då ville sonen se foton och vips satt vi alla försjunkna i foton och gamla texter och artiklar om gården och byn.
Så spännande!
Till exempel ser man på något foto det gamla mejeriet, bara tanken att vår lilla by haft ett eget mejeri är en svindlande tanke. Hur såg livet ut här då?
I en närbelägen gård bodde en konstnär, hur präglade hans yrke och personlighet byn? I vårt hus har det i generationer bott och verkat smeder. Enligt en text blev det byns samlingspunkt då det var i kön till smeden som man utbytte nyheter och "byskvaller". Smedjan finns glädjande nog kvar i närmast orginalskick än idag. Hur tedde sig livet för smederna och deras familjer?
Levde de knapert eller hade de en stadig inkomst?
Troligen hade smeden mkt att göra då byn är belägen mitt i ett bördigt jordbrukarlandskap.
Lekte deras barn kanske i samma uthusutrymmen som vår son leker idag?
Dörren till grisarnas bås finns kvar, hur var det att bo här med djuren vägg i vägg?
Ibland drömmer jag om att fylla båsen med djur igen. Kanske höns och några getter?
Härligt att drömma och fantisera!
På andra sidan bäcken ligger vår gamla byskola.
Hur var det när den var i drift? Sista gången den ringde in till lektion var 1971. Dess sista lärarinna bor fortfarande i byn och brukar berätta om skolans historia.
Historia är spännande!

Från vår "Smedjan" önskar jag alla en riktigt skön söndag imorgon!
Kram Anna
 


torsdag 14 februari 2013

Vindstilla vinterdagar i Skåne

Ankomst stranden i söndags

Vår fina strand i vinterdvala

 
Ett vinterbad senare!

Fikastund på stranden

Äppelmuffins och varm choklad
Samtliga foton: Bokcaféet i byn

Hej vänner!
Happy Valentine!!!
Hoppas ni har en bra dag!
Imorse möttes jag under morgonpromenaden av ännu en vindstilla dag i Skåne.
Allting blir så tyst och landskapet så trollskt vackert, inbäddat i snö.
I helgen var det likadant, stilla, stilla ute.
På söndagen tog vi med oss strandleksaker, varm choklad och äppelmuffins och for ner till stranden. Vår vovve badade nöjd i vågorna och sonen byggde sandslott.
Vi avslutade med fika innan det bar av hemåt igen.
Mysigt!
 
En annan morgon denna vecka var det rimfrost på alla träden. Vårt böljande landskap fullkomligt gnistrade! Wow, sa sonen i bilen på väg till dagis och jag instämde.
Det är en fin februari vi upplever just nu, fjärran från drivande snö, blåst och oväder som vi stött på tidigare i vinter.
Bara att njuta! Och invänta vårtecken, för snart är den här!
 
Jag önskar er alla en trevlig helg!
Kram Anna
 
Ps. Grattis till Sveriges duktiga skidskyttar idag! Ett brons av Lindström, inte illa!!

måndag 11 februari 2013

Drömmen om en honungsros hemma

Underbara honungsrosor på creperian i Hablingbo, Gotland

Ljuvliga honungsrosor i Visbys botaniska trädgård

Rosprakt

Vackra Constance Spry

Skönheter-Madame Hardy


Rosenprakt i botaniska trädgården, Visby

Gatuhus i Visby

Mera honungsrosor
Samtliga foton: Bokcaféet i byn

Hej vänner!
Hoppas ni haft en bra dag!
Här har veckan börjat bra.

Igår drömde jag om rosor och sommar.
Vi funderar på att plantera honungsrosor vid en rosbåge eller spaljé på baksidan. Jag stegade runt i trädgården igår och funderade över den mest idealiska platsen. Så var rostankarna igång och plötsligt funderade jag på vart mina älskade Gertrude Genkyll ska få flytta för de står inte idealiskt på nuvarande plats. Vår gigantiska bok skuggar dem för mycket. Trots det skänker de väldoftande, skönheter. Men vem vet hur de skulle leva upp på en mer lämpad plats?! Kanske intill växthuset?
På innergården satte vi dels en vit Iceberg förra sommaren och dels två andra favoriter- Karen Blixten. Det ska bli spännande att se hur de klarat vintern.

Ja, rostider, som vi längtar, men runt hörnet väntar en vår och sedan en sommar!
Må så gott!
Kram Anna

lördag 9 februari 2013

Ommöblering hemma på Bokcaféet i byn

Vardagsrumsbordet har fått flytta in i köket och bli mysig skrivhörna
 
Vardgsrumssoffan har flyttat in i köket och ersatt stora matplatsen

Köksskänken blev fin i det som tidigare var vardagsrum och som nu blivit ett stort matrum
Samtliga foton: Bokcaféet i byn

Hej vänner!
Hur har ni det?
Hoppas ni haft en fin vecka och en skön lördag!
Här har vi njutit av en alldeles blank lördag i kalendern och fyllt den med skogspromenad i ett vindstilla Skåne och inte minst ommöblering i vårt hem!
Jag fick ett ryck på förmiddagen att vi skulle testa de förändringar vi pratat om en tid och mannen och sonen hakade snabbt på.


I köket har vi dels haft en större matplats (dock med fönster i norrläge) och dels en frukosthörna med morgon- och kvällssol och fin utsikt över trädgården. Den stora matplatsen är mysig vintertid när naturligt ljus ändå är bristfälligt men vår och sommar känns den mörk och trist.
Samtidigt har jag saknat en soffa och lekhörna för sonen i köket där han kan vara när vi lagar mat etc.
Så idag utrymdes vårt ljusa vardagsrum, vägg i vägg med köket men med fönster såväl mot norr som mot söder och innergården, och in flyttade vår matgrupp.
Vips fick vi en matsal modell större!
Trågsoffan fick bli kvar längs en vägg men in flyttade också köksskänken som maken stylade tjusigt med löpare, ljusstakar och glaskupa.
I köket fick vi istället massor av utrymme för lek samt en stor skön soffa att krypa upp i.
Vårt fina vardagsrumsbord blev plötsligt överflödigt men visade sig bilda en perfekt liten skrivhörna ihop med en av de gamla köksstolarna.

Sedan vi slängt ut den klumpiga, moderna trappan som vi aldrig tyckte passade in i vårt gamla hem, och ersatt den med en smidig spiraltrappa i gjutjärn har vi fått ytterligare ett litet vardagsrum vid entrén. Så till den delen fick idag tv:n som är inbyggd i en bokhylla flytta. Så numera ser vi på tv i våra gamla Gripsholmsfåtöljer med Bornholmskamin intill.

Vi invigde "matsalen" ikväll med massor av levande ljus och smäktande spanska toner från Julio Iglesias på stereon.
Mysigt!

Imorgon blir det kanske en promenad på stranden om det är lika vindstilla som idag!
Önskar er alla en riktigt skön söndag!
Kram Anna
 

söndag 3 februari 2013

5 byar värda ett stopp på norra Mallorca

Vy över dalen vid Alaró


Byliv i Fornalutx



Galilea, liten by med stor utsikt

Vinprovning i vacker miljö på Santa Catarina, strax söder om Galilea

Mandelträd i blom om våren mellan Bunyola & Orient

Tågstationen i byn Bunyola
Samtliga foton; Bokcaféet i byn
 
Hej vänner!
Hoppas ni har en riktigt skön helg!
Här har vi tillbringat dagen på Österlen hos mina föräldrar. Semlor plockades upp på Olof Viktors bageri längs vägen. Mums!
 
Resan runt Mallorca tar oss idag till 5 byar jag gillar skarpt på dess norra sida.
1) Till Alaró far vi främst för dess vackra omgivningar. Att vandra upp till Castell del Allaró på en solig dag är en natur upplevelse. Makalösa vyer uppifrån det gamla fortet över berg, dalar, skog och hav. Ta med picknick eller ät på en enkel bykrog på vägen tillbaka.
I omgivingarna kring Alaró ligger också en vingård, Castell Miguel, med hänförande utsikt över omgivningarna.
 
2) Till Fornalutx återvänder vi ständigt. Soliga sommardagar kokar det i byn som ligger tryggt inbäddad vid bergens fot men under resterande årstider är det härligt att flanera i de trånga, kuperade gränderna och förstås slå sig ner för en fika på det lilla bytorget. Byn är omgiven av hundtratals, kanske tusentals apelsin- och citronträd. Så kallas också Fornalutx för apelsinstaden.
 
3) Till Galilea kommer vi via en annan trevlig ort, Es Capdellá. Vi satsar på att komma dit tidigt för att få utsikt över nejden från det lilla caféets altan. En stund senare brukar vandrare ha hittat upp för slingriga stigar till den lilla, lilla byn men den storartade utsikten. Om våren är det sagolikt vackert när mandelträden står i full blom. Byn är också omgiven av olivträd och vackra stenterasser där man i århundranden odlat. På vägen ner svänger vi i rikting mot Andratx och passerar vår favorit bodega -vingården Santa Catarina.
 
4) Till Bunyola är det lätt att ta en avstickare när man är på väg upp till Sollér från Palma. Strax innan tunneln svänger man av höger och vips passerar man först den lilla tågstationen (ligger längs sträckan Palma-Sollér) och strax därefter den lilla byns kärna. Ett stort torg, som sig bör i varje mallorquinsk by, där man lätt kan spendera en timmes iakttagande av bylivet medan man avnjuter en appelsinjuice och en baguette. Den som inte ska till Sollér och som dessutom inte räds serpentinvägar svänger in mellan husväggarna där det skyltas "Orient". Vackra vyer utlovas och orörd natur. En del vandringsleder för den som önskar snöra på sig kängorna.
 
5) Slutligen, sist men inte minst den trivsamma byn Esporles, fjärran från turisttäthet och en plats för den som vill uppleva levande byliv från första parkett. Byns torg är stort och ett antal uteserveringar ryms. På andra sidan flodfåran ligger en rad vackra stenhus. Parkera bilen och flanera runt. Den som önskar lite historiakunskap besöker den för allmänheten öppna 1600-tals herrgården La Granja. Vi har ännu inte varit där men i april så....!
I utkanten av Esporles börjar en vandringsled i riktning mot byn Bayalbufar och havet.
 
Allt för ikväll!
Önskar er en god start på kommande vecka!
Kram Anna