Välkommen in för bok- eller restips!



måndag 29 november 2010

Emma´s war- Love, Betrayal and Death in the Sudan

Författarinnan Deborah Scroggins
Hej!
Så har det äntligen blivit dags för en bokrecension! Då Afrika är något av ett tema på bloggen just nu har jag valt att skriva om en bok jag nyligen läst som berörde mig mkt. Jag läste den på engelska men den ska även finnas översatt till svenska och heter då "Emmas krig- en sann historia om kärlek, död och svek i Sudan".
Om författaren:
Deborah Scroggins föddes 1961 i Atlanta, Georgia, USA. Hon är journalist och författare och har under ett flertal år jobbat som utrikesreporter i Sudan samt i Mellanöstern. Hon är bosatt i Atlanta.
Om boken (2002):
Jag hittade den här boken i ett antikvariat i Kapstaden för några år sedan. Framsidan såg lockande ut och jag hade tidigare läst en artikel om Emma McCune, huvudpersonen i boken ( som i unga år reste till Sudan som hjälparbetare med hopp om att rädda världen men vars liv tog en annan vändning då hon gifte sig med en lokal krigsherre), och blivit nyfiken på henne och hennes livsval. Men boken blev stående i en bokhylla och har fått följa med i några flyttar innan jag till slut dammade av den och började läsa. Det var något helt annat än vad jag föreställt mig! Boken bjuder nämligen på så mkt mer än vad framsidan utlovar. Den som endast vill läsa om ett kärleksäventyr under den afrikanska solen gör sig icke besvär. Deborah Scroggins speglar visst den unga brittiska hjälparbetaren Emma McCunes liv i Sudan men jag får intrycket av att det endast är en täckmantel eller lockbete för att få läsarens uppmärksamhet och en chans att ge en tydligare bild av Sudans våldsamma historia, i vilken västvärlden inte står fri från skuld. Författaren menar att många hjälparbetare och organisationer reser dit med goda intentioner men ställer sig starkt kritisk till vad deras insats ger, stjälper den inte mer än hjälper?, och också vad den egentliga drivkraften består av. Intressant och värt att fundera över. Under några dygn förflyttade jag mig mentalt till Sudan och förfasades och förvånades över detta lands grymma historia och dess befolknings öde. Plötsligt fick jag en bakgrund och en bredare förståelse för Darfur-konflikten och det inbördeskrig som härjat i landet i århundranden. Stundtals kände jag hettan i den brända jorden ute i en by på landbygden och såg tydligt framför mig människornas utsatthet och litenhet i en värld där de bara är brickor i ett spel och vars livsöden inte sällan avgörs i en korridor i Khartoum eller beroende på vilket humör en krigsherre vaknar den dagen. Ett av de starkaste ögonblicken för mig i boken är när författaren skildrar ett läger ute i öknen för svältande spädbarn där endast de som har en medföljande förälder får vistas och det framkommer hur svårt det är att få föräldrar att söka sig dit. Av ren överlevnadsinstinkt lämnades istället många spädbarn att dö vid dikeskanten då föräldrarna kämpade för sina egna liv och äldre syskons liv och insåg att barnen ändå inte skulle kunna överleva utan dem. Som nybliven mamma gick det knappt att ta till sig. Deborah Scroggins skriver såväl utförligt, detaljerat som gripande. Detta är en ögon-öppnar-bok som gräver djupt för att finna förklaringarna till svältkatastroferna och inbördeskrigen som härjat i Sudan och som ger en kritisk granskning av såväl västvärlden, de styrande elementen i Sudan, de ekonomiska intressernas stora inflytande, de utländska nyhetsrapporteringarna och den enskilde hjälparbetarens intentioner. Jag fann boken mycket läsvärd. 4 teakoppar Hälsar Anna

fredag 26 november 2010

Bo på vingård i Sydafrika

Liten viltspanare Frukost i stugan Vårt fina boende för en vecka
Vår utsikt - vinodlingar och mäktiga Simonsbergen Samtliga foton: Bokcaféet i byn

Hej!

Så har vi lämnat den sydafrikanska sommaren bakom oss och landat i ett snöigt Skåneland. Stora kontraster på många sätt! Efter tre fantastiska veckor börjar det bli dags att summera årets långresa. Jag inleder med ett inlägg från Remhoogte Wine Estate, där vi tillbringade resans första vecka. En boendeform som gjord för småbarnsföräldrar eller andra som vill ha lite mer frihet samt kunna laga egen mat.

En vecka på vingård i Stellenbosch
En tidig november morgon landar vi med vår 1-åring i Sydafrika. Vi har "överlevt" den långa flygresan och äventyret kan börja! Vi provar ut rätt bilbarnstol och sen bär det av i hyrbilen mot vårt boende för den kommande veckan - Remhoogte Wine Estate, beläget några kilometer norr om Stellenbosch. Juliet Boustred som tillsammans med sin familj äger och driver vingården Remhoogte tar emot oss vid slutet på den vackra allén som ringlar sig upp mellan vinrankor och blommande afrikanska liljor. Bilden ramas in av de mäktiga Simonsbergen. En kort stund senare är vi installerade i vårt hem för den kommande veckan. Sonen älskar stugan från första stund och vi undrar stilla hur vi någonsin ska kunna lämna denna undersköna plats. Stora glasdörrar leder ut på verandan där två vilstolar väntar och man blickar ut över zebror, gaseller och gnuer. Inomhus väntar ett smakfullt inrett rum med en köksdel samt en vardagsrumsdel med öppet upp i nock. Ett sovrum med utsikt i två vädersträck samt ett fint badrum. Allt skinande rent. Dagarna passerar i ett lugnt tempo. Sonen vaknar redan vid 6 och väntar då ivrigt på att vi ska dra undan gardinerna så han kan få se några söta gaseller beta utanför fönstret.

Frukosten äter vi ute på verandan och ser hur arbetsdagen drar igång på vingården. En traktor puttrar förbi på väg upp för kullarna för att ordna med bevattning av de värdefulla vindruvorna, zebrorna söker skugga i en träddunge och sonen på gården och tillika Remhoogtes vinmakare numera, Chris Boustred, passerar förbi på sin fyrhjuling för en morgoninspektion av gårdens odlingar och marker. 33 hektar vinodling med druvar av sorterna cabernet sauvignon, merlot, shiraz och pinotage och sedan en kort tid tillbaka, även chenin blanc återfinns på sluttningarna. På förmiddagarna gör vi utflykter bland traktens vingårdar. Vinprovning för oss och vattenflaska och kex för sonen. Vinerna smakar fantastiskt, och miljöerna är som tagna ur en sagobok. Eftermiddagarna tillbringar vi oftast hemma på gården. Vi guidas runt i vinmakeriet och får provsmaka kommande viner och testar förstå också gårdens alla vinsorter. Den fantastiskt goda, röda cabernet sauvignonen blir min favorit. Efter eftermiddagsvilan rullar vi ut en filt i gröngräset i skuggan av ett träd och sonen får leka med utsikt över djuren och dammen nedanför. Novemberrusket hemma känns främmande och väldigt avlägset. På kvällarna lagar vi egen middag av de fantasiska råvaror som finns att köpa. Vi lyxar med avacados dagligen, tomater som smakar som de ska, grillar kött och fisk på sydafrikanskt sätt, sk braii eller åker ner till Stellenbosch och hämtar take aways. Varje kväll avslutas med en promenad runt gårdens ägor. Vi sätter lilleman i bärmesen och sedan bär det av upp längs kullarna mellan rader av växande druvor och blommor. Landskapet är så vackert att man stundtals undrar om det är en kuliss. Bergen är ständigt närvarande och nedanför oss spatserar de lite tokiga gnuerna, de känguruhoppande gasellerna och de coola zebrorna. En vecka går fort och det blir dags att ta farval av familjen Boustred och ge oss av upp längs vägsträckan the Garden route med slutmål Knysna. Men dit får ni följa med en annan dag!
Trevlig helg!
önskar
Anna

söndag 21 november 2010

Kapstaden anropar!

Hej Sverige! Sa antligen ett nytt inlagg fran resan! Befinner oss sedan i tisdags i harliga, vackra Kapstaden! Efter vistelsen i Stellenbosch bilade vi upp langs the Garden Route till mysiga orten Knysna. Det blev strandbesok, vandring i en fantastisk skog och lite shopping. Bilade sedan ner en underskon vag over bergen.Foton kommer att folja efter hemkomst! Har i Kapstaden har vi badat i havet, kikat pa pingviner, besokt Waterfront, kopplat av och promenerat i favorit stadsdelen Tamberskloof. Nu vantar sondagslunch pa favorit stallet. Onskar er alla en skon sondag och utlovar roligare inlagg efter hemkomst! Halsar Anna

måndag 8 november 2010

Sydafrika calling!!!

Hej!
En liten Sydafrikahalsning fran mig!
Idag ar vi pa besok i den fransk influerade vin-bynFranschhoek. Den ligger vackert inbaddad mellan bergen. Det kryllar av vingardar! Vi provar goda viner och ater gott!
Igar var det soligt och stekhett och idag gramulet och koftan ar pa.
Reportage och foton (jag fotar massor!) utlovas efter hemkomst!
Ma sa gott!
onskar
Anna

tisdag 2 november 2010

Packning!

God eftermiddag!
Ja så är det mesta packat inför stundande resa! Det blir mycket som får följa med denna gång -blöjor och några barnmatburkar att inleda resan med, sonens favorit leksaker och kläder osv. Stort reseapotek också!! Maken och jag rafsade snabbt ihop vår egna packning, den är lite mer begränsad. Ja förutom alla de böcker som lika lätt som diplomater slinker genom passkontrollerna, får följa med i väskan, oavsett tyngd och omfång. Ingen resa utan en rejäl bokhög!
Jag hoppas komma åt att blogga vid några tillfällen från Sydafrika!
Jag önskar er alla en fortsatt fin höstlovvecka, oavsett om ni jobbar eller är lediga och på återseende!
Må så gott!
önskar
Anna

Tips från bokhyllan

Carina Rydberg Hej! Idag blir det en liten återblick i bokhyllan då jag inte hunnit recensera någon ny bok. Kanske har ni inte läst dessa böcker? Jag bjuder på två svenska böcker jag gillar mycket samt en norsk. Den högsta kasten /Carina Rydberg (1997) Fängslande och utlämnande bok som skiftar scen från Indien till en innerestaurang i Stockholm. Starka känslor, makt och svek. Carina Rydberg lämnar ut personer i boken, inte minst sig själv. Läsvärd. 4 teakoppar Den vidunderliga kärlekens historia / Carl-Johan Vallgren (2002) Med stor berättarförmåga skildrar Vallgren sin karaktär Hercule Barfuss liv. Han bjuder på en historisk skildring som rullar på nästan av sig själv och som man som läsare har svårt att ta paus ifrån. I förgrunden ligger en livslång kärlek som präglar bokens innehåll och vändningar. Mkt läsvärd. 5 teakoppar De galnas hus/ Karin Fossum (1999) En varm berättelse om en grupp människor som vistas på ett mentalsjukhus i Oslo. Mkt humor mitt i allt det tragiska och svåra. Rekommenderas. 4 teakoppar Trevlig läsning! önskar Anna