Välkommen in för bok- eller restips!



torsdag 30 september 2010

Bed & breakfast i Sydafrika

Foton: Bokcaféet i byn
Hej!
Idag ska vi ut och resa igen!
Jag tänkte tipsa om en trevlig boendeform som blir allt mer utbredd i underbara resmålet Sydafrika, nämligen att bo på bed & breakfast. I och omkring Kapstaden finns det hundratalet, kanske fler, fantastiskt trivsamma, vackert inredda och i svenska mått mätt, prisvärda bed & breakfast. Kombinera det med allt som finns att se i omgivningarna och det varma, trevliga bemötande man oftast får så blir det en svårslagen semester. Superlativen haglar, jag vet, men jag är just så förtjust i denna del av världen och denna boendeform!
Bed & breakfast i Sydafrika -en prisvärd boendeform i toppklass I sydligaste Afrika väntar färggranna Kapstaden med omnejd. Här möts man av magnifik natur, skön temperatur, vacker arkitektur, korta avstånd och inte minst goda viner. Upptäck de små, charmiga boendena för prisvärd övernattning i stil. Det är söndag eftermiddag i januari i ett soligt Kapstaden. Vi har just gått in genom grinden till vårt hem för de nästkommande fem dagarna. Parker Cottage är beläget i charmiga stadsdelen Tamberskloof, tryggt inbäddat i grönska under det tronande Taffelberget. På en griffeltavla i entrén står det; ”Welcome Anna & Bo, drinks at 7. Hot weather expected”. Vi klättrar upp för den vitsnidade trätrappan och intar vårt blåa rum med utsikt över ett citronträd. Efter att ha hängt in kläder i det vackra klädskåpet och packat upp vår medtagna bokhög knackar det på dörren. En entusiastisk Phil, en av ägarna till Parker Cottage, står där med en bricka med svalkande isvatten till oss. Inom fem minuter har han hunnit ta reda på vad vi önskar äta ikväll, tipsat om en närbelägen krog och dessutom bokat ett bord åt oss till klockan 20. Phil och hans kollega Liz har nyligen tagit över Parker Cottage och är i full gång med planering av förbättringar på ett redan trivsamt ställe. En liten pool står på önskelistan och trädgården som redan nu prunkar ska grönska än mer. "- Till 2012 ska vi vara helt självförsörjande på el och vatten här", säger Phil under en pratstund i skuggan av apelsinträdet. Frukosten serveras från klockan 8 och inleds med en tallrik fruktsallad och juice. Nybryggt kaffe och te serveras i kannor vid bordet av ställets färgstarka husfruar. De tilltalar oss vid förnamn och bjuder oss på de godaste av frukostar. Bacon, champinjoner, korv och ägg i form av omelett, scrambled eller stekt. Rostat bröd finns förstås också. Vi sitter vid långbord och hamnar ofta i samspråk med några av de andra gästerna. När vi trötta ramlar in på eftermiddagarna efter dagens äventyr möts vi av ett städat, nybäddat rum. Under de sena, heta eftermiddagstimmarna sitter vi oftast i skuggan på terrassen och läser böcker och dricker te och kaffe. Det står oss fritt att disponera köket för lättare fika. I hallen står en internetuppkopplad dator för fritt utnyttjande av husets gäster.
Varannan kväll vid 19 är det gemensam drink för de boende ute på verandan om vädret tillåter och annars inne vid öppna spisen. Det bjuds på inhemska viner och inga ämnen är för stora eller för små att avhandla här. Gästernas olika nationaliteter bidrar till spännande konversationer. Den femte dagen är vår vistelse på Parker Cottage slut och det känns som att ta farväl av goda vänner när vi kramar om Phil och Liz och hoppar in i taxin. Tack vare denna boendeform har vår vistelse i Kapstaden med omnejd blivit så mycket färgrikare än om vi valt att övernatta på något av de större hotellen nere i centrala Kapstaden. Ett litet urval av boenden i och omkring Kapstaden (frukost ingår): Parker Cottage, Tamberskloof, Kapstaden (www.parkercottage.co.za) Dubbelrum från 900 SEK/natt i högsäsong. The Inn at Castle Hill, Kalk Bay (www.castlehill.co.za) Med vidunderlig utsikt över hamnen och Kalk Bay. Ett dubbelrum kostar från 800 SEK/natt. Ett enkelrum kostar cirka 470 SEK/natt. Roosen Wijn Guesthouse, Stellenbosch (www.stellenguest.co.za) Vackert boende kring en innergård med liten pool och prunkande rosenbuskar. Ett dubbelrum från 820 SEK/natt. Enkelrum finns för cirka 450 SEK/natten. Boulders Beach Lodge, Simonstown (www.bouldersbeachlodge.com) Inte det charmigaste stället men med ett kanon läge. Beläget intill havet med pingviner rakt utanför dörren. Promenadavstånd in till Simonstown. Dubbelrum kostar från 1200 SEK/natten. Ett enkelrum kostar cirka 740 SEK/natt. Familjerum finns också.
Jag önskar er en trevlig torsdagkväll!
-Anna

tisdag 28 september 2010

"Shantaram" - Gregory David Roberts

Hej!
Dagens boktips är en riktig spänningroman som tar med läsaren på ett drygt 900 sidor långt äventyr.
Om författaren:
Gregory David Roberts är mannen med en något annorlunda samt väldigt brokig levnadshistoria. Han föddes 1952 i Melbourne, Australien. Gregory David Roberts studerade litteratur samt filosofi och var aktiv i studentföreningarna. Han gifte sig så småningom och fick en dotter. Året 1976 förändrades dock hans liv drastiskt. Han skilde sig och förlorade dottern i en vårdnadstvist. Efter det föll han in i en ond spiral av heroinmissbruk följt av väpnade rån och fängelsestraff. Efter några år i högriskfängelse lyckades han spektakulärt rymma och med falskt pass ta sig till Indien. Gregory David Roberts har skrivit bästsäljaren "Shantaram" som uppges vara inspirerad och delvis baserad på hans egna upplevelser. Boken publicerades 2003 och utkom på svenska 2007.
Om boken:
Denna långa, mycket spännande bok tar sin början i ett kokande, myllrande Bombay dit huvudpersonen Lin tagit sig på falskt pass i avsikt att bara kort stanna till på väg till Europa. Under närmare 1000 sidor får man följa Lin som fortsätter på den kriminella banan i Bombays undre värld som passförfalskare, smugglare och droghandlare. Samtidigt bygger han upp en liten sjukvårdsklinik i stadens största slumområde där han också är bosatt. Fler äventyr väntar i denna bok som jag hungrigt slukade från sid ett till sista sida.
Boken är språkligt välskriven, handlingen flyter mestadels framåt likt en flod om våren och huvudpersonens kriminella handlingar i kombination med välgörenhetsarbetet i slummen samt hans självkritik och ransakning av sitt eget samvete är tankeväckande. Människan är inte bara ond eller bara god.
Klart läsvärd och en liten extra upplevelse för den som själv besökt Bombay och känner igen platserna han skriver om. Själv läste jag den dagarna efter hemkomst från Bombay. Men oavsett om man rest i Indien eller ej så är det en riktig läsupplevelse. Missa den inte!
5 teakoppar

måndag 27 september 2010

En tripp "downunder"!

G´Day!
Så har vi en ny vecka och höstmörkret börjar så smått smyga sig på. Då ökar min reslust närmast lavinartat dag för dag. Den ligger inte helt i träda sommartid heller men för varje grad som temperaturen sjunker längtar jag allt mer bort -långt bort!
En dag i januari 2001 landade jag i ett soligt Melbourne. Det var starten på en lång kärlekshistoria som varar ännu idag. Under 4 månader kuskade jag fram på Greyhoundbussar längs med kuster och inland. Jag färdades längs med östkusten upp från Sydney till Cairns och en bit norrut därtill, upp till de häftiga regnskogarna vid Cape Tribulation. Jag besökte "Crocodile Dundees" hemtrakter längst upp i norr samt färdades längs med havet från Melbourne till Adelaide, via ön med det härliga namnet- Kangaroo Island samt en och annan nationalpark.
Jag föll handlöst för Australiens vidder, ljuset, färgerna, "outdoor-livsstilen" och människornas gästfrihet och inte minst "no worries mate"-mentalitet! Det har blivit ytterligare två resor efter det och jag har redan den fjärde resans rutt klar i huvudet! Det västra hörnet återstår att upptäcka!!
Idag blir det 3-i-topp-lista och i kommande inlägg ska jag skriva mer om de olika ställena!
3 favorit stränder:
  • Manly Beach, Sydney -att ta färjan över till Manly en solig söndag eftermiddag är svårslaget.
  • Brighton Beach, Melbourne -för de färgglada badhytterna och vyn över Melbournes stadssiluett.
  • Whitehaven Beach, Whitesunday Island, Queensland - så nära en paradisstrand man komma!! 6 kilometer pudervit sand omgärdat av tropisk grönska.
3 spännande platser att besöka:
  • Kangaroo Island, South Australia - djur, natur, camping och äventyr! Allt samlat på en ö!
  • Noosa Beach, Queensland- härlig sommarort med viss glamourkänsla. Vandrarhem i en gammal charmig villa på en kulle samt fina stränder och en nationalpark att ta morgonpromenaden i.
  • Byron Bay, New South Wales- En salig blandning av människor (surfare, hare krishnas, backpackers, kändisar) i denna charmiga, välbesökta ort. Landskapet en bit innanför Byron Bay är så vackert att man på studs skulle vilja slå sig ner och aldrig resa vidare.

Jag önskar er en bra start på den nya veckan och härliga resdrömmar!

-Anna

fredag 24 september 2010

Gott & blandat läspåse till helgen!

Hej!
Så har det hunnit bli fredag och jag tänkte avsluta veckan med några boktips. Idag blir det några verklighetsbaserade böcker som jag presenterar. Samtliga tre skildrar gripande levnadsöden och är lättlästa. Kanske något för helgen?!
Ut ur mörkret av Linda Caine & Robin Royson (2003) Detta är en bok som är svår att släppa från första till sista sida. Linda Caine är en tillsynes lycklig medelålders kvinna gift med en man som hon älskar och har två barn med och boendes i ett fint hus. Destruktiva tankar tar dock över hennes liv och hon är stundtals självmordsbenägen. Linda får hjälp av psykoterapeuten Robin Royson som engageras av Linda och hennes kamp. Tillsammans beger de sig ut på en resa i Lindas inre värld för att se vad det är som hon lyckats skjuta undan så kraftigt under så lång tid. Upptäckten är fruktansvärt plågsam för Linda och svår att leva med. I boken får man följa Linda, hennes familj och den engagerade personalen kring henne i en kamp som man länge undrar hur den ska sluta. 4 teakoppar Glöm att ni har en dotter av Sandra Gregory & Michael Tierney(2002) Stark, osminkad skildring om en ung brittiskas tid i thailändskt- och brittiskt fängelse efter att ha gripits smugglandes heroin. Till skillnad från många andra böcker med liknande tema, nekar inte Sandra Gregory till sin skuld. Läsvärd.
4 teakoppar De bortglömda barnen av Kathy Harrison (2003) En färgstark och gripande skildring om ett antal barn som fått en fristad hos fosterhemsmamman Kathy Harrison och hennes familj. 3 + teakoppar
Avslutningsvis vill jag önska alla en riktigt skön helg!
I nästa vecka ska jag ta er med till landet "downunder"!
-Anna

onsdag 22 september 2010

Patnem Beach -där själen kan få ro

Foton: Bokcaféet i byn
Hej!
Idag blir det ännu en tur till Indien, men denna gång ett strandhugg på vår favoritstrand i delstaten Goa.
Goa stunder på Patnem Beach i södra Goa
Ät mat som får dina smaklökar att tro att de kommit till himmelriket, somna och vakna i en hydda av bambu, bada i ett hav som omsluter dig lika varmt och ömt som en frodig mormors famn, slut ögonen och sila den vita, finkorniga sanden mellan tårna och upprepa mantrat s-e-m-e-s-t-e-r. På Patnem Beach i södra Goa är chansen till en vistelse med total avkoppling och njutning stor. Önskar du sedan lite äventyr så väntar det runt hörnet!
Resan från flygplatsen ner till södra Goa går genom en tropisk trädgård så frodig att jag tror att vi hamnat i Edens lustgård, om den nu finns. Ståtliga kolonialvillor med flagnande puts kantar vägarna, bananplantor som tycks växa vilt. Färgsprakande bouganevillor likaså. Vår taxichaufför följer den indiska körtraditionen och försöker sig på en rad mer eller mindre lyckade omkörningar samtidigt som han använder tutan energiskt och växlar frenetiskt mellan gas och broms. Räddningen tycks vara att vi aldrig kommer upp i någon högre hastighet. Oxkärror, cyklar, fotgängare, motorcyklar, lokalbussar, taxis, rikshor, lösgående kossor och lastbilar samsas alla om den smala körbanan. De första dagarna tillbringar vi på Palolem Beach. Besökaren välkomnas av en förförande vacker strand inramad av kokospalmer och ett till synes oändligt hav. Här får man solsemester med tillgång till ett stort utbud av restauranger, barer och strandförsäljare. Efter några dagar blir det påtagligt för oss att solstolarna står för tätt, strandförsäljarna är för många och musiken som spelas för hög. Vi drömmer om lata dagar i stillhet och tystnad. Vi packar ryggsäckarna och flyttar bokstavligt över kullen till nästa strand. Lillebror” Patnem Beach erbjuder allt det vi önskar; en billig hydda på första parkett där vi somnar till havets brus och vaknar till tuppen som gal i arla morgonstund, ljuvlig mat som intas i tillbakalutade stolar på bungalowbyns veranda med havet och stranden precis nedanför, färre turister och fler kossor. Vårt semestertempo närmar sig nollan under några dagar och vi njuter av en kravlös vardag. Vi plöjer böcker vi inte hunnit påbörja hemma, långbadar i snälla vågor och bara kopplar av och ser fram emot nästa måltid. Malai kofta eller Aloo gobi, besluten är få men svåra. Klart är dock att det ska vara ett naan-bröd till och gärna en Kingfisheröl. Hyddan” som vi döper vårt tillfälliga hem till är enkelt till konstruktionen men har trots det vattentoalett, dusch och ett välfungerande myggnät. Stället drivs av ett ungt par som är inne på sin andra säsong. Ägarinnan har tillsynes en ny kreation på sig varje dag och vi döper henne snabbt till Indiens egen Jackie O. Stilfullt och värdigt glider hon fram i skuggan och sköter den dagliga ruljansen och de två barnen medan hennes man sköter kontakterna utåt. I köket regerar tre kortvuxna bröder, den yngste tystlåten, den äldste är frodig och med glimten i ögat och så den tredje som sjunger kända indiska poplåtar med stor inlevelse medan han tillagar en masala dosa eller pressar en färsk juice. Övrig personal är också de otroligt ödmjuka. De uppvisar en omtanke som får oss att känna oss som återvändande släktingar efter en lång resa. Avkoppling i all ära, men efter ett tag börjar vi längta efter det Indien som finns bortom stranden. Vi varvar därefter strandlivet med utflykter norrut. Det finns mycket att upptäcka i Goa för den som vill ha med sig en blandad kompott upplevelser hem. Men det får ni hänga med på i ett senare inlägg då jag ska ta er med på hippiemarknad i Anjuna samt till charmiga staden Panjim.
Några tips på boende, det finns förstås många fler!
Boende: Bridge Inn på Patnem Beach kostar i högsäsong kring 175 SEK natten. Stannar man länge kan man pruta ner priset. Telefon: 99 222 09302 Granne med Bridge Inn ligger Goyam Bungalows som erbjuder lite högre standard från 350 SEK. http://www.goyam.net/ Längs Patnem Beach ligger ett dussin boendealternativ i olika prisklasser. Med undantag av jul- och nyårshelgen så är det oftast lätt att få ett rum på plats. Detsamma gäller för Palolem Beach där det finns än fler boenden att välja mellan. Palolem Guest House är ett trevligt hotell 5 minuters promenad från stranden. Det kostar under högsäsong från 200 SEK för ett rum med balkong. http://www.palolemguesthouse.com/ Mat: Restaurangutbudet är bra på båda stränderna. Populärt är att sitta vid bord dukade med levande ljus i sanden under stjärnorna. Indisk mat är otroligt billig och god, lite dyrare prisläge för västerländsk mat. Fisk- och skaldjursrätter kan också rekommenderas. Prisvärt. Flyg: Flygbiljetter till Goa kostar från 8000 kr och uppåt. Ett flertal bolag flyger på Indien. För att komma till Goa ingår oftast ett byte i Europa samt i Mumbai. Jämför priser hos bl.a. Finnair, Jet Airways och British Airways. Alt. leta billig flygbiljett till Mumbai och köp till inrikesbiljetter till och från Goa på ngt av de inhemska bolagen eller ta tåget söderut. För inrikesflyg; kolla tex. Kingfisher Airlines och Jet Airways. Det går även charter till Goa. Ibland kan det vara billigare att köpa en flygstol med charter än att flyga reguljärt. Jämför olika datum för billigaste biljett! Några tips och lite info: *Prisläget är ofattbart lågt. En middag för två går lätt på under 100 SEK. *Boende från 50 SEK natten och uppåt. *Håll koll på vad ni äter. Maten ska vara ordentligt uppvärmd. Undvik majonnäs, sallad, glass och is i drickat åtminstone i början. Drick inte kranvattnet! Med lite sunt förnuft undviker man lätt magsjuka. Ta dock med tabletter om ”olyckan” skulle vara framme. Tex. Immodium. *Vill du inte bli uppvaktad av strandförsäljare så säg bara vänligt men bestämt nej-tack och titta inte på produkterna. De känner snart igen dig och du slipper bli besvärad. Shoppa hellre på huvudgatan på kvällen. *Pruta! I Indien prutar man på det mesta. Efter ett tag lär du dig prisläget på taxiturer, varor och annat. *I Goa råder ingen sträng klädkod för kvinnor på besök. Bikini och linnen, korta kjolar etc. är accepterat på stränderna i Patnem och Palolem. *Lätt att göra sig förstådd, engelska fungerar bra i Goa *Pengar; det finns ATM maskiner i städerna och på större strandorter. Mot en viss procent går det bra att ta ut pengar på kortet på resebyråer i Palolem och Patnem. Obs, Mastercard fungerar ibland dåligt, ta med VISA också om du har båda. Ta med en summa dollar eller kronor och växla på flygplatsen vid ankomst för att ha inledningsvis. Kort fakta Goa: Antal invånare: 1, 6 miljoner ca Huvudstad: Panjim Tidsskillnad: 4, 5 h Bästa tiden: nov-feb Visum: Ja, behövs Valuta: Rupier 1INR= ca 0,17 SEK (sept 2010)

tisdag 21 september 2010

J.M. Coetzee

Hej!
Idag kommer ett nytt boktipsinlägg! Detta inlägg ägnar jag åt en annan av mina favoritförfattare, nämligen sydafrikanen J.M. Coetzee.
Visste du detta?
John Maxwell Coetzee föddes 1940 i Kapstaden, Sydafrika. Han är son till en lärare och en jurist. Sedan några år tillbaka är han bosatt i staden Adelaide i Australien. 2003 fick han Nobelpriset i litteratur med motiveringen att han ” i talrika förklädnader framställer utanförskapets överrumplande delaktighet".
J. M. Coetzee beskrivs som en tillbakadragen och tystlåten människa med stor skrivdisciplin. Han är också en skönlitteraturens mästare tycker jag. Ett urval av hans böcker: Onåd (2000)
I Onåd har Coetzee skapat en stark, delvis grym skildring som tränger in i en och som får en att andmäktigt vända blad. Fascinerande skildring av ett land som genomgått stora förändringar men som fortfarande brottas med sin historia. Jag älskar detta verk och denna författare. 5 teakoppar Pojkår (2001)
Stark skildring av Coetzees uppväxtår i Sydafrika under 1940- och 50-talet. Han beskriver utanförskap och dåtidens samhälle i Sydafrika skoningslöst och med en fascinerande precision och smittande inlevelse.
4 + teakoppar Ungdomsår (2002)
Undomsår är en fortsättning på Pojkår. Boken skildrar den unge Coetzees år i England. Med välvässad penna skildrar han den unge mannens tankar och upplevelser utan att någonsin blinka eller se bort. Inte lika fängslande som Pojkår men läsvärd.
3 + teakoppar Av Coetzee kan också rekommenderas; Historien om Michael K (1984)
God läsning!!!
önskar Anna

måndag 20 september 2010

Bo som en maharadja för en natt i Indien

Bloggens första resinlägg tar er med till en liten plats i det stora landet Indien!
Då Indien är ett av mina favoritresmål och jag rest där omfattande vid tre tillfällen kommer jag definitivt att återkomma med fler inlägg därifrån!
Palatsvistelse med rent samvete Drömmer du om att få bo som en maharadja för några dagar? På Green Hotel kan du övernatta i ett palats som ursprungligen byggdes som sommarresidens för maharadjans döttrar. Allt överskott går till välgörenhet och ett grönt tänkande står i fokus. I staden Mysore, knappt 3 timmars resa sydväst om Bangalore, ligger ett annorlunda övernattningsställe vid namn Green Hotel. Hotellet är inhyst i Chittaranjan Palace. Palatset stod tomt efter att prinsessorna gift sig innan det kom att användas som filmstudio under ett 30-tal år. Många ”Bollywood”-stjärnor har vistats här. På 1990-talet omvandlades palatset till ett hotell. Det ovanliga med Green Hotel är inte bara att du får en möjlighet att bo i ett palats, det kan man prova på fler håll i Indien, utan dess miljö- och människoengagemang. P. K. Nandy, är en av cheferna på Green Hotel. Han är en stillsam och mycket artig äldre man som tar emot mig på sitt enkelt möblerade kontor i de bakre delarna av palatset. Han berättar noggrant för mig om husets historia och hotellets ambitioner och inriktning. Green Hotel startades av en brittisk välgörenhetsorganisation på 1990-talet som ett initiativ till hållbar turism. Det finns ingen aircondition på rummen, inte heller tv eller mattor. Vattnet värms upp med hjälp av solpaneler och all tvätt sker för hand istället för med energislukande tvättmaskiner. - Att tvätten sköts på traditionellt sätt, det vill säga för hand, skapar dessutom arbetstillfällen för kvinnor här på orten, säger P.K Nandy. Rummen är vackert men sparsmakat inredda med traditionella möbler i mörkt trä. Bland personalen finns det många som kanske aldrig hade fått en chans utan Green Hotel. Hotellet har ett lärlingssystem där föräldralösa unga pojkar och flickor får en chans att dels lära sig ett yrke och dessutom kan tjäna ihop till sitt eget uppehälle. Även änkor anställs och får en chans att försörja sig på egen hand. Överskottet från hotellet går till olika välgörenhetsprojekt i Mysore och delstaten Karnataka samt i omgivande delstater. Jag ber P.K. Nandy berätta om vilka slags projekt det handlar om. -Här på orten stödjer vi ett barnhem för föräldralösa barn som erbjuds husrum och utbildning. Vi bistår också en verksamhet för utvecklingsstörda som mot betalning tillverkar papperskassar åt oss som såväl delas ut till gäster på hotellet vid avresa samt säljs i Storbritannien av en välgörenhetsorganisation. I delstaten Tamil Nadu sponsrar vi ett hospiceprojekt för cancerpatienter. Green Hotel stödjer också, så som namnet antyder, miljöprojekt runt om i Karnataka. Bland annat går överskott från hotellet till trädplantering. Hotellet består av 31 rum varav sex av dem ligger i huvudbyggnaden. Oavsett om man bor i själva palatset eller inte bör man passa på att titta runt i den pampiga byggnaden. Gå upp för den svängda, vackra och välnötta trappan i mörkt trä till ovanvåningen. Med ens stannar klockan i en svunnen tid. En gammal matsal, ett sällskapsrum med ett schackspel, några vackert inredda hotellrum bakom breda, dubbeldörrar. Höga trätrösklar, fönsterluckor som skydd för solen under varma eftermiddagar och här och där gröna växter utplacerade. Vårt rum är beläget på ovanvåningen i byggnaden intill palatset. Vi har ett sovrum, ett vardagsrum samt ett rymligt badrum. Även rummen här är vackert inredda med få men typiskt indiska möbler. En dagbädd, ett litet skrivbord och ett stort klädskåp utgör vardagsrummet, allt i mörkt träslag. På ett nätt bord är ett vattenfyllt fat täckt av cerisa rosenblad placerat. Utanför vårt rum står två sköna rottingfåtöljer som vi stortrivs i om morgnarna innan solen blivit för het. Framför oss tronar den prunkande trädgården full av färggranna växter. Jag kommer sent att glömma den ljuvliga jasmindoften som spred sig i näsborrarna varje gång man gick upp och ner för spiraltrappan ut i trädgården. Om kvällarna och tidiga morgnar var doften som mest påtaglig. Frukost serveras ute i trädgården om morgnarna och ingår i priset. Färsk juice, tea och kaffe, rostebröd och omeletter erbjuds. Ett indiskt frukostalternativ ingår också och gör frukosten till ett sant nöje. Om kvällarna dukas det med levande ljus under stjärnhimlen i trädgården. I förgrunden ligger palatset upplyst i all sin prakt. Fantastiskt goda, indiska rätter erbjuds för en billig peng. Personalen visar genuin omtanke om gästerna och tempot på hotellet är behagligt lugnt. Det blir en skön kontrast till det intensiva Indien som väntar utanför hotellets grindar. Kort om Mysore: Mysore ligger 14 mil sydväst om Bangalore, Karnatakas huvudstad, varifrån det går såväl internationellt flyg som inrikesresor. Till Mysore kommer man med antingen buss, taxi eller tåg. Från Bangalore tar bussen ungefär 3 timmar medan det snabbaste expresståget går på 2 h. Från Mysore går det även tåg och bussar till andra städer i Indien. Mangalore ca 6 h och Chennai 6-7 h. Missa inte i Mysore: - Devaraja Market –en färgsprakande marknad att strosa runt i på tidig förmiddag eller sen eftermiddag. - Maharaja Palace – fullt av mosaik, vackra träsniderier, glas i alla dess färger, djupa valv, tjocka, breda dörrar och en omfattande porträttsamling. Väl värt ett besök. Info Green Hotel: Billigaste rummen i trädgården (frukost ingår) kostar drygt 550 SEK inkl skatt om 12 procent. En hundring billigare för ett enkelrum. Vill du lyxa till det bokar ni Maharani´s svit för drygt tolvhundra SEK dygnet inkl frukost och skatt. www.greenhotelindia.com För ett billigare alternativ, checka in på lilla Ritz Hotel mitt inne i Mysore. 4 enkla men trevliga rum en trappa upp från receptionen och endast ett stenkast från busstationen. Rummen kostar under en hundralapp per natt inkl. skatt. hotelritz@rediffmail.com Kort om Indien: Antal inv.: En dryg miljard Valuta: Rupiees 1R = 0,17 SEK (september 2010) Visum: Krävs, söks på Indiens ambassad i Stockholm. Huvudstad: New Delhi

torsdag 16 september 2010

Joyce Carol Oates

Hej! Här kommer bloggens första inlägg och det väljer jag att ägna åt en av mina absoluta favoritförfattare –Joyce Carol Oates! Har du inte läst någon bok av henne innan, så testa!

Visste du detta? Joyce Carol Oates föddes i juni 1938 i delstaten New York. Hon växte upp på en bondgård. Hon fick enligt uppgift sin första skrivmaskin som fjortonåring och började då skriva berättelser. Idag är Joyce Carol Oates en av USA:s mest hyllade författare. Hon har producerat litteratur i ett rasande tempo under åren och vid ett flertal tillfällen omnämnts som potentiell kandidat till Nobelpriset i litteratur. Hon skriver också deckare under pseudonymen Rosamond Smith eller Lauren Kelly och är verksam vid Princeton University i New Jersey. Ett litet axplock av hennes böcker:

Älskad, saknad Välformulerad skildring om en dotters upptäckt av sin mor efter moderns död. Oates är fenomenal på vardagsskildringar och för en tid känns det som att man som läsare flyttar in i det lilla amerikanska samhället och får uppleva dess vardag och livets stora frågor jämte dess huvudkaraktär, Nikki. Välskrivet men stundtals lite långsam. Läsvärd. 3 + tekoppar

Våld- En historia om kärlek Knivskarp skildring om en i tiden kort händelse (en gruppvåldtäkt) vars efterdyningar lämnar livslånga avtryck hos karaktärerna i boken. Stark skildring som berör. Mästerligt skriven. 5 tekoppar

Dödgrävarens dotter Denna bok sträckläste jag i somras. Den handlar om en flicka vars tysk judiska familj flyr till Amerika undan nazismen. Pappan, tidigare lärare, kan bara få jobb som dödgrävare och föräldrarna lyckas aldrig accepteras eller anpassa sig till det nya livet. Som 16-åring är plötsligt Rebecca helt ensam och man får följa henne genom livet i en ständig kamp för en bättre tillvaro för henne och sonen. Boken bygger delvis på Joyce Carol Oates farmors upplevelser. Gripande och välskrivet, som alltid hos denna författarinna. 4 + teakoppar

Sist men inte minst, den fjärde boken som jag läst av nämnda författare och min favorit hittills;

Fallen Boken utspelar sig i 50-talets USA. En ung kvinna blir änka på sin egen bröllopsdag. Vid Niagarafallet. Det är upptakten till en skildring av ett samhälle i förändring och en skildring av en familjs öde och historia. Fängslande läsning med väl utmejslade karaktärer och miljöer. Det kan inte bli annat än 5 teakoppar. God läsning önskar jag dig!!!! -Anna